MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

YEMİNLER VE ADAKLAR

<< 1941 >>

13- Yemin Edenin, Daha Hayırlı Bir Şey Görünce Yemininden Dönüp Kefaret Ödemesi

8 Ravi’den farklı hadisler

 

1. Abdullah b. Amr

 

- - (-)

14135 (1)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenin yemininin kefareti, o yeminini terketmesidir'' buyurduğunu nakletmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3274) ve İbn Mace (2111) rivayet ettiler.

 

 

 

14136 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenı hayırlı olan şeyi yapsın ve yemin kefaret, ödesin. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (4347, 4352) rivayet etti.

 

 

 

14137 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedes inden, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenin yemınının kefareti, o yeminini terketmesidir'' buyurduğunu nakletmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

14138 (4)- Amr b, Şuayb, babasından, o da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İnsanın sahip olmadığı şeyde Alah'a isyan olan konuda ve akrabalık bağlarını koparmada adak ve yemin yoktur. Kim bir yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görürse, yemin ettiği şeyi bıraksın ve daha hayırlı olanı yapsın. Kişinin bu durumda yeminini yerketmesi o yeminin kefaretidir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3274), İbn Mace (211) ve Nesai (7/12) rivayet ettiler.

14220 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

- - (-)

14139 (1)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görürse, yemininin kefaretini ödeyip yemin ettiği şeyi bıraksın ve daha hayırlı olanı yapsın."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4283-5), Tirmizi (1530) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4704) rivayet ettiler.

 

 

 

14140 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''AIlah'a yemin ederim, kişinin aile halkına zarar verecek şekilde etmiş olduğu yemininde sebat göstermesi, onun için Allah nezdinde, Allah'ın kendisine farz kılmış olduğu kefaretini ödemesinden daha bir günahtır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (8/128) ve Müslim (5/88) rivayet ettiler.

 

 

 

14141 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kişinin aile halkına zarar verecek şekilde etmiş olduğu yemininde sebat göstermesi, onun için Allah nezdinde, kendisine emredilen kefaretini ödemesinden daha bir günahtır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2114), Buharl (11/452-453) ve Müslim (2/18) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

- - (-)

14142- Ebu Said'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu gören kişi için o yeminin kefareti, yaptığı yemini terketmesidir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/32), hasen hükmü verdi.

 

 

4. Adiy b. Hatim

 

- - (-)

14143 (1)- Adiy b. Hatim'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenı hayırlı olan şeyi yapsın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14144 (2)- Adiy b. Hatim'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenı hayırlı olan şeyi yapsın ve yemininin kertıretini ödesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/10) rivayet etti.

 

 

 

14145 (3)- Adiy b. Hatim'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenı hayırlı olan şeyi yapsın ve yaptığı yemini terketsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

 

14146 (4)- Temim b. Tarafe der ki: Adiy b. Hatim'e bir adam gelip kendisinden yüz dirhem isteyince, Adiy: "Hatım'in oğlu olmama rağmen benden (sadece) yüz dirhem mi istiyorsun. Vallahi, bunu sana vermem" dedi. Sonra şöyle dedi: Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenı hayırlı olan şeyi yapsın'' buyurduğunu duymasaydım (yeminimi terkedip sana bir şey vermezdim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1651) rivayet etti.

 

 

 

14147 (5)- Adiy b. Hatim'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenı hayırlı olan şeyi yapsın ve yaptığı yemini bıraksm'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14148 (6)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Adiy b. Hatim'e bir adam geldi ve kendisinden bir şey istedi. Adiy, istenen şeyi az bulup vermeyeceğine dair yemin etti. Sonra şöyle dedi: Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Yemin edip, başka şeyin daha hayırlı olduğunu görenı hayırlı olan şeyi yapsın ve yemininin kefaretini ödesin'' buyurduğunu duymasaydım (yeminimi terkedip sana bir şey vermezdim.) Ebu Abdirrahman der ki: "Bu hadisi sadece babamdan duydum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/10) rivayet etti.

 

 

5. Ebu Musa el-Eş'ari

 

- - (-)

14149 (1)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Eş'arilerden bir gurupla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip ondan binek istedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi size binek veremem ve yanımda sizi bindireceğim binek te yoktur'' dedi. Bir müddet sonra bize hörgüçleri beyazlaşmış üç dişi deve verilmesini emretti. Allah'ın Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından ayrılınca, birbirimize: "Resulullah'ın yanına gidip binek istediğimizde, bize binek veremeyeceğine dair yemin etti. Haydi, dönüp ona bu yemini hatırlatalım" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Bize binek vermen için geldiğimizde, vermeyeceğine dair yemin etmiştin. Sonra ise verdin" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size binek hayvanlarını veren ben değilimı bunları size Allah verdi. VaIlahi! İnşaIlah herhangi birşey için yemin etsem, başka bir şeyin ondan daha hayırlı olduğunu görsem mutlaka, yeminimi bozup kefaretini öderim -veya kefareti verip yeminimi bozarım-'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, eyman 11/517 (6623), Müslim 3/1268 (1649), Nesai (7/9) ve Beyhaki (10/26) rivayet ettiler.

 

 

 

14150 (2)- Zehdem el-Cermi der ki: Ebu Musa'nın yanındayken, sofraya tavuk eti koydu. Orada olanlar arasında Teymullah oğullarından beyaz tenli bir kişi vardı ve galiba bu kişi azatlıydı. Bu adam yemeğe yaklaşmayınca, Ebu Musa: "Yaklaş! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bundan yediğini gördüm" dedi. Adam: "Onun (tavuğun) pis bir şeyler yediğini gördüm. Bu sebeple ondan iğrendim ve bir daha tavuk yememeye yemin ettim" deyince, Ebu Musa şöyle karşılık verdi: Yaklaş! Sana bununla ilgili bir şey anlatacağım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zekat develerini taksim ederken Eş'arilerden bir grupla gidip kendisinden binek istedik. -Eyyub ekledi: Zanedersem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sırada kızgındıResulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Vallahi size binek veremem ve yanımda sizi bindireceğim binek te yoktur'' dedi. Biz oradan ayrıldıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir miktar ganimet devesi getirilince: ''O E'lariler nerede?'' diye sordu. Yanına gittiğimizde bize hörgüçleri beyazlaşmış beş dişi deve verilmesini emretti. Allah'ın Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından ayrılınca, ben: "Resulullah'ın yanına gidip binek istediğimizde, bize binek vermeyeceğine dair yemin etti. Sonra bizi çağırıp binek verdi. Bence Nebi yaptığı yemini unuttu. Vallahi, Resulullah'ın yaptığı bu yemini duymamış gibi davranacak olursak, bir daha iflah olmayız. Dönelim de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yeminini hatırlatalım" dedim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip şöyle dedik: "Ey Allah'ın Resulü! Bize binek vermen için geldiğimizde, vermeyeceğine dair yemin etmiştin. Sonra ise verdin. Yemin ettiğini unuttuğunu zannediyoruz." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gidiniz. Size binek hayvanlarını Allah verdi. Vallahi! İnşallah herhangi birşey için yemin etsem, başka bir şeyin ondan daha hayırlı olduğunu görsem mutlaka, yeminimden dönerim ve kefaret vererek kurtulurum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6721), Müslim (1679) ve Nesai (7/206) rivayet ettiler.

 

 

 

14151 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14152 (4)- Aynı hadis Zehdem el-Cermi'den: "Ebu Musa'nın yanındayken tavuk eti getirildi. .. " şeklinde başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14153 (5)- Zehdem el-Cermi: "Bizimle, Eş'ariler arasında kardeşlik vardı..." şeklinde başlayıp aynı manada bir rivayette bulundu.

 

[Sahih]

 

15769'dan sonra tekrar edecektir.

 

 

 

14154 (6)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip ondan binek istedik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi size binek vermem'' dedi. Bir müddet sonra bize hörgüçleri beyazlaşmış üç dişi deve gönderdi. Birbirimize: "Resulullah bize binek veremeyeceğine dair yemin etti" deyip yanına giderek: "Bize binek vermeyeceğine dair yemin etmiştin" dedik. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size binek hayvanlarını veren ben değilimı bunları size Allah verdi. Yaptığım bir yeminden daha hayırlı olan bir şey görürsem, muhakkak yeminimi bırakıp o şeyi yaparım'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14155 (7)- Aynı manada hadis başka bir kanalla, Zehdem el-Cermi: "Ebu Musa'nın yanındayken bize yemek ikram etti..." şeklinde rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14156 (8)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14157 (9)- Bu hadis başka bir kanalla, Zehdem el-Cermi der ki: "Ebu Musa'nın yanındayken,         yemek getirilmesini       söyledi ... " şeklinde nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14158 (10)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den binek istemek için gittiğimizde: "Vallahi size binek veremem'' dedi. Geri döndüğümüzde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize hörgüçleri beyazlaşmış üç dişi deve gönderdi. Ben: "Resulullah bize binek veremeyeceğine dair yemin etti, sonra binek verdi" dedim ve Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına giderek: "Ey Allah'ın Resulü! Bize binek vermeyeceğine dair yemin etmiştin, ama bize binek verdin" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Size binek hayvanlarım veren ben değilimı bunları size Allah verdi. Vallahi, yaptığım bir yeminden daha hayırlı olan bir şey görürse mı muhakkak yeminimi bırakıp o şeyi yaparım'' buyurdu. Ebu Abdirrahman der ki: Babam, ravilerden Ebu's-Selil'in, Durayb b. Nukayr olduğunu söyledi.

 

 

6. Enes b. Malik

 

- - (-)

14159 (1)- Enes'in bildirdiğine göre Ebu Musa, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in meşgulolduğu bir sırada ondan binek istedi, ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi sana binek veremem'' dedi. Ebu Musa geri dönünce ise onu çağırıp bir binek verdi. Ebu Musa: "Ey Allah'ın Resulü! Bana binek vermeyeceğine dair yemin etmiştin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben (şimdi de) sana binek vereceğime dair yemin ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Diyau'l-Makdisi, Muhtare'de (1988) rivayet etti. Heysemi (6938) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

 

14160 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Ebu Musa, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in meşgulolduğu bir sırada ondan binek istedi, ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi size binek vermem'' dedi. Ebu Musa geri dönünce ise onu çağırıp bir binek verdi. Ebu Musa: "Ey Allah'ın Resulü! Bize binek vermeyeceğine dair yemin etmiştin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben (şimdi de) size binek vereceğime dair yemin ediyorum'' buyurdu ve onlara binek verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14161 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den binek istedik, ama vermeyeceğine dair yemin etti. Sonra bize binek verince: "Ey Allah'ın Resulü! Bize binek vermeyeceğine dair yemin etmiştin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben (şimdi de) size binek vereceğime dair yemin ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14162 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Ebu Musa el-Eş'ari, "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) meşgulolduğu bir sırada binek istedik, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi sana binek vermem'' dedi. Ebu Musa geri dönünce ise onu çağırdı. Ebu Musa: "Ey Allah'ın Resulü! Bana binek vermeyeceğine dair yemin etmiştin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben (şimdi de) sana binek vereceğime dair yemin ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

14163 (5)- Enes'in bildirdiğine göre Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den binek istediğimizde, vermeyeceğine dair yemin etti, sonra verdi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bana binek vermeyeceğine dair yemin ettin ama verdin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben (şimdi de) size binek vereceğime dair Allah adına yemin ediyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Abdurrahman b. Semure

 

- - (-)

14164 (1)- Abdurrahman b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Abdurrahman b. Semure! Yemin ettiğin zamanı başka bir şeyin daha hayırlı olduğunu görürsen, hayırlı olanı yap ve yemininin kefaretini öde. ''

 

[Sahih]

 

 

 

14165 (2)- Abdurrahman b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Abdurrahman! Emirliği (valiliği) isteme. Çünkü eğer sen istedin diye emirlik sana verilecek olursa, sen o işinle başbaşa bırakılırsın. Şayet o emirliği istemeksizin sana verilecek olursa, o göreve karşı sana yardım olunur. Yemin ettiğin zaman, başka bir şeyin daha hayırlı olduğunu görürsen, hayırlı olanı yap ve yemininin kefaretini öde. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 11/517 (6622), Müslim (4742, 4294,4743), Ebu Davud (2929,3277-8) ve Tirmizi (1529) rivayet ettiler.

27125 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

14166 (3)- Abdurrahman b. Semure el-Kureşi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: "Ey Abdurrahman! Emirliği isteme. Çünkü eğer sen istedin diye emirlik sana verilecek olursa, sen o işinle başbaşa bırakılırsın. Şayet o emirliği istemeksizin sana verilecek olursa, o göreve karşı sana yardım olunur. Yemin ettiğin zaman, başka bir şeyin daha hayırlı olduğunu görürsen, hayırlı olanı yap ve yemininin kefaretini öde. ''

 

[Sahih]

 

 

 

14167 (4)-Z Aynı hadis, başka bir kanalla Abdurrahman b. Semure'den rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

14168 (5)- Abdurrahman b. Semure el-Kureşi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Emirliği isteme. Çünkü sen istemeden emirlik sana verilecek olursa, o göreve karşı sana yardım olunur. Eğer sen istedin diye emirlik sana verilecek olursa, sen o işinle başbaşa bırakılırsın. Yemin ettiğin zamanı başka bir şeyin daha hayırlı olduğunu görürsen, hayırlı olanı yap ve yemininin kefaretini öde. ''

 

[Sahih]

 

 

 

14169 (6)- Abdurrahman b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu: ''Ey Abdurrahman! Emirliği isteme. Çünkü eğer sen istedin diye emirlik sana verilecek olursa, sen o işinle başbaşa bırakılırsın. Şayet o emirliği istemeksizin sana verilecek olursa, o göreve karşı sana yardım olunur. Yemin ettiğin zamanı başka bir şeyin daha hayırlı olduğunu görürsen, yemininin kefaretini öde ve hayırlı olan işi yap. ''

 

[Sahih]

 

 

 

14170 (7)- Abdurrahman b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Abdurrahman! Emirliği isteme. Çünkü eğer sen istedin diye emirlik sana verilecek olursa, sen o iş in le başbaşa bırakılırsın. Şayet o emirliği istemeksizin sana verilecek olursa, o göreve karşı sana yardım olunur. Yemin ettiğin zaman, başka bir şeyin daha hayırlı olduğunu görürsen, yemininin kefaretini öde ve hayırlı olan işi yap. '' Affan ve Esved, rivayetlerinde: ''Yemininin kefaretini öde, sonra daha hayırlı olan işi yap" geçerken Ebu'lEşheb, Hasan'ın da bu hadiste önce kefareti zikrettiğini söyledi.

 

[Sahih]

 

 

 

 

14171 (8)- Hasan: Kabil'deyken Abdurrahman b. Semure: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey Abdurrahman! Emirliği isteme ... '' deyip aynı rivayette bulundu.

 

[Sahih]

 

 

8. Ebu'l-Ahvas'ın Babası

 

- - (-)

14172- Ebu'l-Ahvas'ın bildirdiğine göre babası anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiğimde bakışlarını bana çevirip (kılığımın dağınık olduğunu görünce): "Sen deve veya koyun sahibi misin?'' deyince ben: "Allah hepsinden bana çokça ve güzelinden verdi" cevabını verdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Onlar kulakları ve gözleri sağlam olarak doğurduğu zaman sen de bunlardan bazısının kulağını kesip: ''Bu kulaksızdır -sonra Süfyan, anlamadığım bir söz söyledi. Bu, bahire'dir'' demiyor musun? Şunu bil ki Allah'ın bileği daha güçlü ve onun usturası daha keskindir. Eğer Allah isteseydi, bu hayvanları sana kulaksız da verebilirdi'' buyurdu. Ben: "Neye davet ediyorsun?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve akrabalık bağlarını koparmamaya'' cevabını verdi. Ben: "Amcam oğullarından biri bana gelince, ona bir şey vermeyeceğime dair yemin ediyorum, sonra veriyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemininin kefaretini öde ve daha hayırlı olan şeyi yap. Sence, iki kölen olsa, bunlardan biri sana itaat ediyor ve isyan etmiyorsa, yalanlamıyorsa, diğeri ise ihanet edip yalanlıyorsa, hangisini daha çok seversin?'' buyurdu. Ben: "İhanet etmeyen ve yalanlamayan ve bana doğru söyleyeni daha çok severim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz de Rabbiniz katında aynısınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani (19/283) ve Humeydı (390/883) rivayet ettiler.

Heysemi (10/232) Taberani ve Ahmed'in bu hadisi değişik senetlerle rivayet ettiğini senetlerden birincisinin (bu rivayetin) ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.